Ondernemingsrecht: Een Uber Case

Boete voor Uber na het verzwijgen van een datalek

€600.000 boete voor Uber

Als bedrijven een hoge boete moeten betalen pitchen de beste ondernemingsrecht advocaten van het land om zulke klanten te mogen verdedigen. Zeker had ook Uber behoefte aan een zeer goede advocaat toen de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) de taxidienst een boete oplegde van €600.000 euro na het overtreden van de meldplicht in geval van datalekken. In 2016 heeft er bij het Uber-concern een datalek plaatsgevonden. Hierbij hebben onbevoegden toegang gekregen tot onder andere persoonsgegevens van taxichauffeurs, maar ook van klanten.

Uber krijgt de boete omdat zij de AP en betrokkenen niet na het ontdekken van het lek binnen 72 uur heeft geïnformeerd en het lek uiteindelijk heeft verzwegen.

Soms zijn er zaken die de normale bedrijfsjurist te boven gaan. In geval er een geschil is dat zich op internationaal niveau afspeelt en het om zo veel mensen gaat waarbij hun privacy is geschonden, zal een gespecialiseerde advocaat in de arm nemen geen slecht idee zijn. In dit soort gevallen is een ondernemingsrecht advocaat inschakelen de juiste keuze.

 

Uber gehacked

Door een hack bij Uber in 2016 kwamen van 57 miljoen mensen de gegevens in handen van hackers. Onder hen waren 157.000 Nederlanders. Het ging om gegevens als namen, telefoonnummers en e-mailadressen van chauffeurs en klanten. Uber betaalde 100.000 dollar zwijggeld aan de hackers betaald. Een jaar later kwam het alsnog naar buiten dat er een lek had plaatsgevonden.

 

AP leidt Taskforce

In de VS werd Uber aangeklaagd, waarna zij in september van dit jaar schikten voor 130 miljoen euro. Voortaan zal Uber rapport moeten uitbrengen over de beveiligingssituatie. Ook in Groot-Brittannië is een boete opgelegd aan Uber. Deze steeg echter niet boven de 4 ton uit. De Nederlandse AP heeft sinds vorig jaar de leiding gehad over de taskforce die onderzoek deed naar het lek bij Uber.

 

Is uw bedrijf in compliance met de AVG?

Heeft u voldoende controle over de naleving van de AVG binnen uw bedrijf? Of is het iets ‘wat op de plank blijft staan’? Heeft u hulp nodig bij de organisatie van uw bedrijf? Bij Lawspot.nl zijn de beste arbeidsrecht advocaten aangesloten!