Wat is een advocaat en waar kan deze je bij helpen?

Advocaten zijn personen die zijn geschoold op juridisch gebied, ze verlenen diensten op dit gebied aan bedrijven en/of particulieren. Deze diensten doen ze altijd partijdig, aangezien ze hierbij spreken in het belang van het ingehuurde bedrijf/persoon. In Nederland heb je veel advocatenkantoren waar advocaten werken met expertises in verschillende juridische vakgebieden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de advocaten van SWDV.

Hoe kan je een advocaat worden?

Advocaat is een hoogopgeleid beroep, om het te worden moet je een opleiding rechtsgeleerdheid aan de universiteit gevolgd hebben. In Nederland zijn er 9 universiteiten waar je deze studie kan volgen, om tot deze opleiding toe te treden is het verplicht om een VWO diploma te hebben. In de eerste jaren van deze studie zal je eerst de basis leren over het Nederlandse recht en al zijn wetten, ook hoe je deze moet toepassen. Deze eerste jaren behoren ook bij het bachelortraject van de studie, iedereen die in Nederland werkzaam wilt zijn als advocaat moet dit leren, dit is dus geen specifieke advocatenopleiding. Nadat je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ben je nog geen advocaat. Om advocaat te worden met je de Beroepsopleiding Advocaat volgen, dit is een traject van drie 3 jaar die je volledig bij een advocatenkantoor volgt, hierbij wordt je onder de hoede genomen door een advocaat die je de kneepjes van het vak zal leren. Dit is ook het moment waar je je in een bepaald rechtsgebied zal gaan specialiseren, bijvoorbeeld strafrecht, arbeidsrecht of vastgoedrecht.

Wat doet een advocaat precies?

Het takenpakket van een advocaat is, afhankelijk van het gespecialiseerd rechtsgebied, zeer divers. Grof beschreven zijn er echter 4 kerntaken wat een advocaat uitvoert.

  • Adviseren: Een advocaat schakel je meestal in als je een probleem hebt waar je zelf niet uit kan komen. Over de oplossing van dit probleem en het eventueel afleggen van een juridische procedure kan een advocaat je adviseren.
  • Bemiddelen: Een advocaat kan ook bemiddelen in een conflict, mocht je er zelf niet uitkomen. De advocaat kan hierbij acteren als de tussenpersoon van beide partijen, bijvoorbeeld als beide partijen niet met elkaar in contact wilt komen te staan.
  • Onderhandelen: Uiteindelijk zal er bij een conflict toch een oplossing moeten komen die acceptabel is voor beide partijen zonder dat er een juridische procedure wordt gestart. Hiervoor zal er onderhandeld moeten worden.
  • Procederen: Als het zover komt moet de advocaat de belangen kunnen verdedigen in de rechtbank, de advocaat zal deze verdediging moeten verzorgen.